A külföldi diákok beilleszkedését segíti

Zöldi Zsuzsanna Pannon Példakép díjas lapunknak elmondta, milyen fontosnak tartja, hogy az ideérkező külföldi diákoknak az első perctől kezdve legyen egy „ismerőse”.

zold zsuzsa

Az ELTE Erasmus-rendszerének főmentoraként a közelmúltban átvehette a Pannon Pél-dakép díjat. A mentorok dolga, hogy segítsék a Budapesten tanuló külföldi diákok életét. Ez főként a tanulmányi ügyek intézését jelenti?

– Részben, de tőlünk inkább a napi praktikus dolgokban, a beilleszkedésben kaphatnak segítséget. Például megkönnyítjük számukra az albérletkeresést, különböző integrációs prog-ramokat, kirándulásokat szervezünk. Minden ideutazó külföldi diák már hónapokkal az indulása előtt kap egy üdvözlő levelet, melyen rajta vannak az elérhetőségeink. Itt jelezheti, ha szeretne mentort igényelni. Mi kijelölünk neki valakit, így már van legalább egy ismerőse, mikor megérkezik.

Ön mikor csatlakozott ehhez a programhoz?

– 2005-ben, amikor elkezdtem a nemzetközi tanulmányokat az ELTE-n. Kezdetben én is mentorként dolgoztam, tavaly választottak meg egyetemi főmentornak. Így hozzám jön az összes külföldi hallgató, aki itt tanul – 250-300 diák félévenként.

Idén pedig a másik oldalt is megismerheti, hiszen Erasmus-ösztöndíjjal Spanyolországba utazik tanulni. Ezzel véget ér mentori karrierje?

– Részben igen, hiszen kintről nem lehetek az ELTE főmentora. Öt hónap múlva, ha visszatértem, mindenképp szeretném folytatni ezt a munkát. Egyébként az Erasmusnak Spanyolországban is van szekciója, amíg ott leszek, biztos felveszem velük a kapcsolatot.

Forrás: Kiss András
Fotó: Metropol
http://www.metropol.hu/itthon/cikk/421850

 

 
Adományozási ünnepség a Zirzen Janka Gyermekotthonban

A gyermekeket 15 számítógéppel, egymillió forint értékű bútorral és műszaki eszközökkel segítette a Humanitás Szociális Alapítvány....


Bővebben ...
 
Csúcstechnológiájú készülék segíti a gyermekek gyógyulását a Bethesda gyermekkórházban

A Humanitás Szociális Alapítvány Kuratóriuma harmadik éve dönt nagy értékű orvostechnikai eszközök adományozásáról egészségügyi...


Bővebben ...
 
Új képzési programot indít a kormány

Képzési programot indít a kormány a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásának elősegítésére; a 4,9 milliárd...


Bővebben ...
 
Beszédes számok jöttek - szegénységről tanúskodnak a friss adatok

Az EU-átlagot messze meghaladóan továbbra is nagyrészt fából állítja elő Magyarország a megtermelt megújuló energiát. Az anyagi...


Bővebben ...

 Humanitás Szociális Alapítvány - 1075 Budapest, Madách Imre út 5. Tel.: +36-1-321-5065  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© jacsomedia