Igényt kell teremteni a tanulásra a szegénység leküzdéséhez

 

A leghátrányosabb helyzetű területek közé tartozó sarkadi kistérségben induló felzárkoztató program szakembereinek nem csak szolgáltatniuk kell - mondta el vezetőjük.

 

A Békés megyei Sarkad kistérségben a gyermekszegénység ellen indul felzárkóztató program. A környéken 800 olyan család van, ahol egyik szülő sem dolgozik, és ugyanennyi háztartásban három, vagy annál több gyermeket nevelnek. Most tizenegy település 540 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.
A gyermekszegénység csökkentésére és a hátrányos helyzetű családok esélyeinek növelésére gondozási intézményhálózatot alakítanak ki gyermekesély-iroda, valamint Biztos kezdet névvel gyermekház épül.

A hátrányos helyzetű kismamák szűréseken vehetnek részt, baba-mama klubok alakulnak, ahol a résztvevőket felkészítik a szülői szerepkörre. Sarkad környéke az ország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérsége, nagy a munkanélküliség, miközben az elvándorlás is jelentős – mondta Bende Róbert, a Békés megye város polgármestere. A helyi szegénység egyik pillére a tanulmányok félbehagyása, azok, akik így tesznek. elindulnak a lejtőn lefelé – tette hozzá az önkormányzati vezető.

Dézsi Erzsébet, a sarkadi Gyerekesély program szakmai vezetője szerint ami tényleg nagyon fontos az a tanulás tanítása. „Nekünk nem csak szolgáltatni kell , hanem igényt kelteni is” – tette hozzá a szakember.

A projekt széles társadalmi összefogásra épül, és közel kétszázan dolgoznak majd azon., hogy  a sarkadi kistérségben a mostani szegénységet mind többeknek sikerüljön esélyre cserélniük.

 

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2012/08/31/14/Igenyt_kell_teremteni_a_tanulasra_a_szegenyseg_lekuzdesehez.aspx