A járások igazgatási feladatokat vesznek át

 

A parlament hétfőn elfogadta a járási rendszer kialakításáról szóló első törvénycsomagot, amely kimondja: 2013-tól létrejönnek a járások, a járási hivatalok pedig számos feladatot átvesznek a jegyzőktől.

jarasokA cél az egyablakos ügyintézés, vagyis hogy az ügyfelek egyetlen helyen – a 2013 végéig létrejövő – kormányablakoknál tudják majd hivatalos ügyeiket intézni. Januártól csak azok a feladatok maradnak a jegyzőknél, amelyekhez szükséges a helyi viszonyok ismerete, illetve ha országosan nem egységes a szabályozás, és helyi mérlegelési lehetőség is van.

Az átvett feladatok ellátásához szükséges ingó- és ingatlanvagyonra az állam ingyenes használati jogot kap, míg a polgármesteri hivatalokban jelenleg államigazgatási feladatot végző köztisztviselők státusa kormányzati szolgálati jogviszonnyá alakul.  Budapesten kerületi szinten szerveződnek majd a járások, az ország járásainak pontos területéről kormányrendelet dönt majd a későbbiekben.

Finta János, az MTA Regionális Kutatások Központjának tudományos munkatársa alapvetően jónak tartja a járási hivatalok és a jegyzőségek közötti feladatelosztást. Azt viszont komoly kérdésnek nevezte, hogy gazdaságosabb lesz-e az átalakítás után a működés.
– A feladatok szétválasztása önmagában nem könnyíti meg az állampolgárok dolgát, csak költséghatékonysági törekvés – mondta a szakért?. Fontos kérdés az elérhetőség is, tette hozzá, vagyis hogy mennyit kell majd utazni egy-egy járási központig, mert a területi felosztás nem mindig optimális.

Változások

A járási hivatalok csak államigazgatási ügyeket vesznek át, az önkormányzati teendők megmaradnak a jegyzőknél.

A járásokhoz kerülnek az okmányirodák, a személyi adatok és lakcímek nyilvántartása, a gyámügyi igazgatás, a gyermek- és ifjúságvédelem, a körzeti földhivatalok és a városi munkaügyi kirendeltségek.

A jegyzőknél maradnak a helyi adóval kapcsolatos feladatok, a birtokvédelem, a hagyatéki eljárás, a nem alanyi jogon járó szociális ellátások, a távhőszolgáltatás, a helyi védelmi igazgatás.

A jelenleg okmányirodát működtet településeken is lesznek járási kormányablakok. Megmarad az ügyintézési helyszín ott, ahol van hatósági ügyintézés, de nem lesz járási székhely és kormányablak sem.

Forrás: www.metropol.hu