Gyermekek gyógyulását segíti az Alapítvány lélegeztető- és köhögtetőgépekkel Bethesda Gyermekkórház részére orvostechnikai eszközök adományozása

A Humanitás Szociális Alapítvány Kuratóriuma öt éve dönt nagy értékű orvostechnikai eszközök térítésmentes használatáról egészségügyi intézmények számára. Az adományozási program keretében a Bethesda Gyermekkórház részére 2017-től 2019-ig három alkalommal adományoztunk orvostechnikai eszközöket összesen 14,4 millió forint értékben. 2017-ben 1 db lélegeztetőgépet közel 4 millió forint, 2018-ban 1 db köhögtetőgépet és a lélegeztetőgéphez szükséges kiegészítőket 1,8 millió forint értékben, 2019-ben pedig 2 db PHILIPS Respironics lélegeztetőgépet és 1 db PHILIPS Respironics köhögtetőgépet összesen 8,6 millió forint értékben adományoztunk a kórház részére, amelynek ünnepélyes átadására 2019. október 30-án, 16.00 órakor került sor. A készülékeket prof. Dr. Bagdy Emőke, a Humanitás Szociális Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Gresa István kuratóriumi tag és dr. Nagy Krisztina, az alapítvány titkára adták át a kórház képviselőjének.

 

Az adományozott gépek hatalmas segítséget jelentenek mind a Kórház, mind a tartósan lélegeztetésre szoruló gyermekek illetve családjaik számára a kórház Gyermek Intenzív Osztályán, ahol maximális kihasználással működnek. A PHILIPS Respironics lélegeztetőgépek közül 2 db 10 kg alatti, 1 db pedig 10 kg feletti beteg gyermekek lélegeztetésre alkalmas. A már átadott gépek folyamatosan üzemelnek, több mint 30 gyermek kezeléséhez járultak hozzá évente.  A gépek hordozhatóak, így a kórház szakrendelői részén is tudják használni, sőt a gyermekekkel együtt otthonukba is adható.

A gépek segítségével sikerült tovább javítani a nem invazív lélegeztetés hatékonyságát, elkerülve az invazív lélegeztetés szükségességét és szövődményeit. A gyermekek gyorsabban gyógyulnak, hamarabb hazatérhetnek otthonukban. A Kórház kezelése alatt állnak a gerincvelői izomsorvadásban és egyéb olyan idegrendszeri károsodásban szenvedő gyermekek, akiket időnként a kórházban, de többnyire otthonukban kezelnek és aktív lélegeztetési támogatásra szorulnak. A gyógyító munkájuk során, továbbá a halmozódó légúti fertőzések, illetve az influenzajárvány időszakában nagy szükség lenne még ilyen gépekre, egyidejűleg több gyermek részére is tudnák biztosítani az otthonukban a lélegeztető- és a köhögtetőgépek használatát. A Bethesda Gyermekkórház megkereste a Humanitás Szociális Alapítványt, a Kuratórium pedig ismételt adományozásról döntött.

 

https://www.otpfenntarthatosag.hu/hu/hirek/bethesda-adomany