Betegedukációs program

A Humanitás Szociális Alapítvány a szociálisan rászoruló személyek támogatása mellett kiemelt figyelmet fordít az egészségmegőrzésre, gyógyításra is. Ezzel kapcsolatban évek óta együttműködünk a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézettel: korábban három diagnosztikai ultrahang-berendezést és laparoszkópos műtéti eszközöket adományoztunk az intézménynek.

A tárgyieszköz-támogatás mellett az Alapítvány betegedukáció programot fejlesztett a kórház urológiai osztályával közösen. Ennek keretében hozzájárultunk egy számítógépekkel felszerelt centrum kialakításához, ahol a páciensek tájékozódhatnak betegségükről, az egészséges életmódról, a prevenciós lehetőségekről és a korszerű segédeszközök hatékony használatáról. E program keretében jött létre az urodoki.hu oldal is, mely széles körű és közérthető tájékoztatást nyújt a téma iránt érdeklődőknek.

Urodoki.hu

A Péterfy Sándor Kórházzal kötött együttműködés keretében az „Urológia Mindenkinek” (urodoki.hu) weboldalra épülő „URODOKI iOS & Android Applikáció” letölthető az online áruházakból. Az egyedülálló alkalmazás, hasznos segítséget nyújt az betegek tüneteinek észleléséhez, állapotának nyomon követéséhez, vizsgálataik, terápiájuk tervezéséhez és a kezelő orvossal való kapcsolattartáshoz. Az applikáció személyes adatokat nem tárol, azok csak a beteg saját telefonján rögzülnek.

Részletes leírás:

Az urológia problémák sokfélék – kőbetegség, húgyúti gyulladások, prosztatamegnagyobbodás –, de a legrettegettebb közülük a leggyakoribb daganatos megbetegedés, a prosztatarák. Talán nem mindenki van ezzel tisztában, de ez a betegség teljesen gyógyítható – ám csak akkor, ha időben felfedezik. Ehhez pedig elengedhetetlen a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

A szűrővizsgálattal, a betegség hátterével kapcsolatban nyújt érthető formában információt az urodoki.hu. A készítők arra törekedtek, hogy ne csak szakmailag legyen alapos az oldal, de az érdeklődők is szívesen olvassák. Ezért a szakértők által készített anyagokat lektorálására, közérthetőbbé tételére pácienseket és egy regényírót is felkértek. Az oldalra felkerültek olyan videók is, melyekben betegek beszélnek betegségükről, a kezeléseikről, gyógyulásukról, hogy még közelebb hozzák a nehéz témát mindenkihez.

Dr. Beöthe Tamás urológus, klinikai onkológus főorvos – az urodoki.hu ötletgazdája – elmondta, miért jött létre az oldal: „A magam részéről azt gondolom, hogy a gyógyulás a beteg és orvos közös munkája, harca – ezt csak akkor tudják megvívni, ha mindketten, együtt, közösen dolgoznak. Ennek a felkészülésnek elengedhetetlen része, hogy a kezelőorvos a beteggel személyesen, szóban megbeszélje a kezelés összes részletét. Az ismeretanyag egyre nagyobb, egyre több vizsgálat és kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Mindent nem tudunk egyszerre elmondani, és mindent nem is lehet egyszerre megérteni. Ugyanakkor érthető, ha a betegek szeretnének többet tudni a betegségükről, vagy a kezelés egyes részleteiről. Egy megbízható, részletes honlap ebben tud segíteni – nem helyettesíti, hanem kiegészíti mindazt, amit a személyes konzultáció során elmondunk.”

Bár jelenleg férfiakra fókuszál, a tervek szerint hamarosan női témaköröket is feldolgoz majd a honlap.

Mit érdemes tudni az urológiai problémákról, vizsgálatokról és kezelésekről?

Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt az urológiai panaszokkal kapcsolatban. Olvasd el te is rövid összefoglalónkat, és tájékozódj bővebben az urodoki.hu oldalon!

A korai diagnózis életmentő

A prosztatarák „csendes” betegség, korai szakaszában egyáltalán nem jár tünetekkel. A sikeres kezeléshez viszont ebben a néma fázisban kell felismerni. Ezért van óriási jelentősége a rendszeres szűréseknek: így könnyű azonosítani a még kialakulóban lévő problémát is.

A nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a panaszmentes férfiaknak 50 éves kor felett kétévente érdemes vizsgálatot végeztetniük. A szűrésről, a kezelésről és annak hatásairól az urológus szakorvossal szükséges egyeztetni.

A PSA-laborvizsgálat

A prosztatadaganatok esetében megemelkedik a vérben az úgynevezett PSA (prosztataspecifikus antigén) szintje, mely vérvétellel is kimutatható. A magasabb PSA-szint többnyire betegséget jelez, ám nem minden esetben, ezért emelkedett PSA esetében az urológusok további vizsgálatot írnak elő, hogy megállapítsák, valóban fennáll-e valamilyen probléma.

Jó, ha tudod, hogy Magyarországon háziorvos nem kérhet PSA-vizsgálatot, csak urológus szakorvos.

Az esetleges daganat jelenlétét csak szövetmintával lehet igazolni, így gyanú esetén a vérvételt további vizsgálatok követik.

Fizikai vizsgálat

Természetes, hogy mindenki tart a prosztata fizikai vizsgálatától. Szerencsére ez egyáltalán nem fájdalmas, legfeljebb egy kicsit kellemetlen. A bélfal mellett elhelyezkedő prosztata felszíne jól áttapintható. Külső felületén – itt fejlődik ki a prosztatadaganatok többsége – már egy 0,2 ml térfogatú eltérést is könnyen meg lehet találni. Ez egy rövid vizsgálat, mellyel súlyos betegség kialakulása előzhető meg: mindenképpen érdemes igénybe venni.

Daganat gyanúja esetén az urológus kezelőorvos további, egyénre szabott vizsgálatokat – többek között CT-t vagy MR-t – ír elő.

Test és lélek egészsége

A gyógyulás nem csak fizikai folyamat, a megfelelő életmód, étrend, napi rutin kialakítása mellett a lelki folyamatokra is oda kell figyelnie a betegeknek. Az urodoki.hu oldalon ezzel kapcsolatban is számos tanácsot találsz – akár hozzátartozóként is.

Tájékozódjon az urológiai problémákkal kapcsolatban, és ne feledje: néhány egyszerű vizsgálat ebben az esetben akár életet is menthet!