1.8 milliárd forintos támogatás a koronavírus-járvány okozta nehézségek enyhítéséhez

Az új koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetben az OTP Bankcsoport támogatásával a Humanitás Szociális Alapítvány közel 1,8 milliárd forint pénzbeli és természetbeni támogatást nyújtott intézményeknek, valamint krízishelyzetekben lévő, rászoruló személyeknek.

 

Az Alapítvány a járvány alatt négy budapesti és négy vidéki kórház részére adományozott különösen súlyos állapotú COVID-19 fertőzött betegek ellátásához szükséges orvostechnikai eszközöket, lélegeztető- és altatógépeket, emellett köhögtetőgépeket, modern bronhoscopot és ultrahangos párásító inhalátorokat szerzett be a légzési zavarokkal küzdő gyermekek és felnőttek hatékony gyógyításához.

A pénzbeli támogatásokat és eszközadományokat az ózdi Almási Balogh Pál Kórház, a Bethesda Gyermekkórház, a Budapesti Szent Ferenc Kórház, a balassagyarmati Kenessey Albert Kórház, az Országos Gerincgyógyászati Központ Budai Egészségközpont Szakkórház, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. számú Gyermekgyógyászati Klinika Csecsemő-Kisded, valamint a Pulmonológiai osztálya, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház részére biztosítja az Alapítvány.

Az Alapítvány emellett az elmúlt években 3 nagy értékű ultrahang berendezést, 3 lélegeztetőgépet és 6 köhögtetőgépet, 1 légúti monitort és 1 ultrahangos inhalátort adományozott kórházaknak mintegy 36 millió forint értékben (a Péterffy Sándor utcai Kórháznak UH gépek, a Bethesda Gyermekkórháznak, a Bókay Gyermekklinikának és a szombathelyi Markusovszky Kórháznak lélegeztető- illetve köhögtetőgépek), amelyek teljes kihasználtsággal üzemelnek, különös tekintettel a járvány miatt kialakult helyzetre.

Az Alapítvány – az OTP által adományozott – eddig több mint 1.100 számítógépet juttatott el hátrányos helyzetű gyermekeket oktató/nevelő iskolák, óvodák, anya- és gyermekotthonok, fogyatékos és idős emberekkel foglalkozó szociális intézmények, valamint kórházak számára. Az Alapító jóvoltából további 150 gépet a járvány miatti veszélyhelyzetben elrendelt online oktatásba megfelelő eszközök hiányában bekapcsolódni nem tudó rászoruló családoknak juttattunk el, valamint pályázat útján egészségügyi és szociális intézmények részére.

 

A szociálisan rászoruló személyek részére gyógyszer, gyógyászati segédeszköz beszerzéséhez, gyógykezelés finanszírozásához nyújtott támogatásra minden évben írunk ki pályázatot. Tekintettel a járványügyi helyzetre idén már a harmadik gyógyászati pályázatot hirdettük meg, így az első félévben összesen 6 millió forintos keretösszeget csoportosítottunk a rászoruló családok gyógyszertámogatására.

A gyógyászati pályázat mellett a járványügyben extra nehézséggel küzdő rászorulókat is támogattunk. Egy veszélyeztetett korban lévő rokkantnyugdíjas házaspár otthona április elején egy tűzeset miatt leégett és lakhatatlanná vált, az újrakezdéshez Alapítványunk azonnali segítséget nyújtott.